Svartbrynad albatross Thalassarche melanophris

2021

Samtliga: 1 ex str S Kråkudden, Hönö 21.4 (Roger Eskilsson).
De är luriga, albatrosserna. Det var nog inte många som trodde att Göteborgsområdets andra och Sveriges fjärde svartbrynade albatross skulle sträcka förbi Hönö en aprildag med nordvästvind. Knappast rapportören själv heller, får man förmoda. Fyra dagar senare dök albatrossen upp i Öresund, där den drog på sig oönskad uppmärksamhet från traktens havsörnar. Om örnarna beseglade fågelns öde är oklart, men det observerades en svartbrynad albatross längs Yorkshires kust i nordöstra England under sommaren. Kanske var det samma fågel?
Magnus Rahm

2016

Samtliga: 1 subad str S Kråkudden, Hönö 11.9 (Stefan Svanberg m fl).
Tre slag under par. Minst. Många är de skådare som blickat ut över ett ödsligt västerhav och drömt om att havsviddernas gigant ska segla förbi. Den 11 september blev det verklighet. Förhoppningarna steg redan den 9 september när en svartbrynad albatross upptäcktes i Oslofjorden. Vid lunchtid två dagar senare kom det larm om att albatrossen just dragit söderut förbi Klädesholmen. Fågeln sågs även vid Marstrand och strax efter klockan 12 dök den så äntligen upp utanför Kråkudden på Hönö. De fyra glada observatörerna kunde följa fågeln under åtta minuter, när den passerade på cirka två kilometers avstånd utan att slå med vingarna en enda gång. Tyvärr dök aldrig fågeln upp längre söderut, men gjorde i gengäld ett par strandhugg längre norrut i Bohuslän under månadsskiftet till oktober.
Även om svartbrynad albatross intar en ställning som något av den svenska havsfågelskådningens heliga Graal, var det inte alldeles oväntat att vi till slut skulle få ett fynd i Göteborgsområdet. Det första svenska fyndet gjordes i Laholmsbukten 2001, och Raritetskommittén bedömde att det sedan var samma individ som återvände till samma plats tre år senare. Därefter dröjde det till 2014 innan en fågel observerades från båt söder om Käringön. Årets fynd utgörs med säkerhet av en annan individ eftersom 2014-fågeln var adult men årets subadult, och blir därmed Sveriges tredje och Göteborgsområdets första fynd.
Ur ett europeiskt perspektiv har arten uppträtt årligen under 2000-talet, ofta med flera exemplar. Fenomenet är dock inte nytt. Exempelvis ska en albatross hållit till i en koloni havssulor på Färöarna 1860–1894 vilket ska ha gett upphov till dess färöiska namn súlukongur, sulkung. En mer välkänd albatross fick nöja sig med namnet Albert efter att ha översomrat i skotska sulkolonier från 60-talet och framåt. Kanske är det samme gamle Albert som lever än idag, och till exempel vistats kring Helgoland. För oss som ännu inte fått se albatross på Västkusten lär det alltså komma fler chanser.
Magnus Rahm