Hönsfåglar Galliformes

FASANFÅGLAR Phasianidae
Samtliga: Aktiva spelplatser: 1 med 3–4 tuppar i Landvetter s:n (Christer Johansson). I övrigt rapporterades totalt cirka 16 ex varav 3 ex i Bergum s:n, 5 ex i Partille s:n, 4 ex i Landvetter s:n, 1 ex i Härryda s:n samt 3 ex i Björketorp s:n. Spillning eller andra spår rapporterades på ytterligare några lokaler, däribland en i Råda s:n.
Fortsatt nedgång av tjäderobservationer, årets antal ska jämföras med de runt 50 exemplar som noterades 2019 och 2020. Även om tjädern påverkas negativt av kalhyggesbruk så finns sannolikt ännu ingen större anledning att oroa sig för tjäderstammen i Göteborgsområdet, då resultatet i fågelrapporten starkt korrelerar med antalet genomförda inventeringar och göteborgarnas vilja att trampa runt skogarna i rapportområdets östra delar. Exempelvis rapporterades endast nio exemplar 2016, och det är svårt att tro att populationen av dessa långlivade fåglar fluktuerar så till den milda grad. Vi fortsätter emellertid att följa utvecklingen så kanske framtiden kan utvisa hur våra tjädrar egentligen mår. Den geografiska fördelningen är normal, värt att notera är spillningsfyndet i Råda, en socken där tjäderobservationer görs högst oregelbundet, samt att det nu inte observerats tjädrar i vår del av Sandsjöbacka sedan 2019.
Johan Svedholm
Samtliga: 1 par sp Landvetters flygplats, Härryda 3.4–26.6 (Johannes Löfqvist m fl). 1 hona Vättlefjäll, Bergum 5.4 (Bodil Nyström). 1 hane Västra Kåsjön, Björketorp 24.5 (Amar Hot).1 hona Vättlefjäll, Bergum 22.10 (Per Björkman m fl).
För första gången sedan 2013 rapporterades spelande orrar endast på en enda lokal, nämligen den lite udda men pålitliga spelplatsen på gräsytorna på Landvetters flygplats. Som lök på laxen tycks det nu bara vara en enda tupp som spelar på lokalen. Ljuspunkter i det annars kompakta orrmörkret är ändå att små bestånd fortfarande tycks finnas i både Vättlefjäll och i Björketorp. Inga rapporter föreligger från den tidigare välbesökta spelplatsen vid Rambo mosse. Orren för numera en tynande tillvaro i rapportområdet och orsaken är inte helt självklar att fastställa. Kanske handlar det om fragmentering av artens livsmiljöer, möjligen i kombination med ökade störningar?
Johan Svedholm
Samtliga: 1 ex sp Bergum 19.5 (Jesper Knape). Upp till 4 ex sp Öxnäs 31.5–7.6 (Britta Lidberg m fl). 1 ex sp Bärby, Säve 14.8 (Linus Westlund).
Ett på nästan alla sätt normalt utfall, även om antalet vaktlar vid Öxnäs var ovanligt högt. Öxnäs är för övrigt rapportområdets vaktelsäkraste lokal, men även åkermarkerna i Lärjeåns dalgång vid Bergum har förärats ett flertal besök av arten. Det ska också ställas i relation till att Öxnäs besöks av mångdubbelt fler fågelskådare än Bergum.
Johan Svedholm