Hackspettartade fåglar Piciformes
HACKSPETTAR Picidae
Häckningar:
1 par Brännemaden, Landvetter (Lennart Rönnblad).
2 par Välen (Rickard Holmskog, Hans Börjesson m fl).
1 par Vättlefjäll, Bergum 11–19.6 (Jesper Knape m fl).
Fynd under häckningstid:
Ropande tytor noterades på 19 lokaler.
Övriga fynd under häckningstid gjordes på ytterligare 8 lokaler.
Fyra konstaterade häckningar är ett nytt rekord för rapportområdet. Den första häckningen på 2000-talet konstaterades 2006, och även efter det har de noterade häckningarna inte varit årliga och varierat mellan noll och tre par. Att två av årets häckningar skedde på två olika ställen (Stora ån och Brunndal) i Välen är om möjligt ännu mer anmärkningsvärt då enbart sju individer hade noterats på huvudlokalen Välen fram till 2021. Det är troligt att ett flertal par häckar årligen inom rapportområdets gränser men undgår upptäckt. Antalet konstaterade häckningar och övriga fynd under häckningstid indikerar en fortsatt positiv trend för göktytan som bara så sent som 2015 plockades bort från den nationella rödlistningen och bedöms som livskraftig. Höstfynd förkommer regelbundet men redovisas inte specifikt om det inte är frågan om riktigt sena fynd. Göktytor flyttar söderut och blir rätt ovanliga från ungefär mitten på september. De anses vara tysta efter avslutad häckning, och eftersom lätet kan förväxlas med mindre hackspett så är foto eller inspelning värdefull dokumentation för att få en bättre förståelse för tyandet under hösten.
Samtliga:
1 ex Björkö 20.11 (Jakob Alexanderson).
Komplettering från 2018:
1 ex Hisingsparken 1.2 2018 (Pernilla Brandt).
Efter flera års bortavaro fick vi äntligen ett fynd av tretåig hackspett. Även en sen rapport på en hane tretåig hackspett i Hisingsparken kom in under året och utgör det senaste fyndet innan årets förbiflygande spett. Senast vi kunde glädjas åt några långstannare var 2016 då en hane uppehöll sig under ett par månader i Klippans naturreservat, och en hona under samma tidsperiod i Fridhems gammelskog. melskog.
Häckningar:
1 par Hisingsparken (Anders Olsson).
1 par Rågdal, Härryda (Johan Karlström m fl).
1 par Skatås (Anton Mangsbo).
1 par Hörsickan, Mölndal (Rickard Holmskog).
1 par Fridhem, Hisingen (Per Lundgren m fl).
1 par Volvo Torslanda (Johan Svedholm).
1 par Utbyfältet (Peter Andersson).
1 par Björkö (Kristoffer Lager).
3–4 par Änggårdsbergen (Per-Anders Svensson m fl).
1 par Lilla Oxhagen (Tommy Järås).
1 par Kippholmen, Björlanda (Peter Keil m fl).
1 par Torslandaviken (Christer Fält).
1 par Ruddalen (Fredrik Larsson).
Troliga häckningar:
1 par Lunnagården (Lars Eric Rahm m fl).
1 par Slottsskogen (Peder Winding m fl).
1 par Härlanda tjärn (Anton Mangsbo).
1 par Göteborgs botaniska trädgård (Johan Ennerfelt, Robert Ennerfelt).
Fynd under häckningstid:
Observerades på ytterligare 86 lokaler.
Konstaterad häckning på inte mindre än 15–16 lokaler och trolig häckning på ytterligare 4 är ett rungande rekord för mindre hackspett i Göteborgs rapportområde. Det hittills högsta antalet under 2000-talet är 12 häckningar och rapporterades 2007. I början av 2000-talet uppskattades populationen i Göteborgsområdet till minst 30–40 par, och 2016 till minst 50 häckande par. En studie som genomfördes 2016 konkluderade att Göteborgs kommun (alltså endast en del av rapportområdet) har lämpliga häckningsbiotoper för att hysa 32–162 par, men studien visar även att endast ca 65% av arealen utnyttjas (Ek, J. 2016. The future of the Lesser Spotted Woodpecker – in the growing municipality of Gothenburg. Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborg Universitet.). Antalet rapporterade häckningar fluktuerar för mycket för att kunna konstatera en trend att fler av dessa områden nu utnyttjas för häckning, och därmed förklara årets rekord. Den mindre hackspetten behöver äldre, lövdominerade skogspartier med ett rikligt inslag av såväl stående som liggande död ved för att tillgodose artens behov av lämpliga boträd och födotillgång.
Häckningar:
1 par Balltorps våtmark (Lars Eric Rahm m fl).
1 par Bokedalen, Jonsered (John Thulin m fl).
Troliga häckningar:
1 par Hisingsparken (Magnus JL Persson).
1 par Rej-Stinamossen, Landvetter (Johan Karlström m fl).
1 par Brudarebacken (Roger Eskilsson m fl).
1 par Billdal (Jan Wahlberg).
Fynd under häckningstid:
Noterades på ytterligare ca 85 lokaler.
Årets 2 konstaterade och 4 troliga häckningar är ett riktigt bra utfall. Därutöver gjordes många fynd av ropande och trummande spillkråkor under häckningstid på ett stort antal lokaler. Spillkråkan är rödlistad och det är angeläget att kunna följa arten över tid.