Pelikanfåglar Pelecaniformes

IBISAR Threskiornithidae
Samtliga: 4 ex Torslandaviken 4.6 (Ola Wennberg m fl).
Efter att det första fyndet gjordes 2016, börjar det bli en trevlig tradition att det dyker upp skedstork vartannat år. Årets fynd utgjordes av en hel liten flock som höll till i Torslandaviken en dag i början av juni. Fåglarna, som sågs i både Bohuslän och Västergötland, var av blandade åldrar med två helt utfärgade (4K+) medan två inte var helt utfärgade (möjligen 3K båda två, eller en 2K och en 3K). Skedstork är stadd i ökning på kontinenten och kan möjligen komma att bli en svensk häckfågel inom en inte alltför avlägsen framtid.
Magnus Rahm
HÄGRAR Ardeidae
Häckningar: Inga konstaterade häckningar. Fynd under häckningstid: 2 ex sp Hårssjön 31.1–8.5 (Rune Edquist m fl).
Övriga fynd: 1 ex Torslandaviken 6–15.2 (Ola Wennberg m fl). 1–2 ex 4.8–30.12 (Ola Wennberg m fl).
Ekar det i Hårssjön? Nej, i år satt det faktiskt en drom och tutade i vardera änden av sjön. Tyvärr hittades en död drom i april, och efter det hördes aldrig mer än en individ. I Torslandaviken gjordes i vanlig ordning en lång rad observationer och som mest sågs 2 ex samtidigt under hösten.
Magnus Rahm
Häckningar: 5 par Knipared, Bergum (Håkan Thorstensson). 1 par Södra Röden, Nordre älvs fjord (Tommy Järås).
Det är inte ofta det händer något nytt på gråhägerfronten men i år har vi faktiskt en ny häckningslokal, den här gången en ö i Nordre älvs fjord. En ruvande häger är inte mycket till koloni men någonstans måste man ju börja. I Knipared var det två bon färre än i fjol, men mer oroande är att det inte kommit några rapporter alls från områdets stolthet, den stora kolonin på Ängesholmen vid Styrsö. Vi hoppas att det bara rör sig om bristande rapportering och uppmuntrar alla rapportörer att notera observationer av hägrar där.
Magnus Rahm
Samtliga: 1 ex Galterö 11.4 (Robert Ennerfelt m fl). 1 ex Torslandaviken 5.5 (Christer Fält m fl). 1 ex str S Torslandaviken 14.5 (Christer Fält). 1 ex Torslandaviken 26.5 (Ola Wennberg m fl). 2 ex Vrångö 20.6 (Jon Hessman m fl). 1 ex Välen 10.8 (Martin Johansson m fl). 1 ex Torslandaviken 11.8 (Christer Fält m fl). 1 ex Gullö, Säve 13.8 (Anders Hansson). 1 ex Haga kile, Askim 19.8 (Ove Ferling m fl). 1 ex Torslandaviken 19.8 (Christer Fält m fl). 1 ex str S Välen 19.8 (Hans Börjesson). 1 ex Torslandaviken 22.8 (Christer Fält). 1 ex Välen 22.8 (Hans Börjesson). 1 ex Ganlet, Önnered 1.10 (Eva Åkesson). 2 ex str S Smithska udden 1.10 (Per Österman m fl). 6 ex str Stora Amundö 3.10 (Stig Fredriksson m fl). 1 ex Rörö 4.10 (Fredrik Litsgård m fl). 1 ex Galterö 18.10 (Andreas Svensson). 1 ex Smithska udden 13.11 (Conny Palm). 2 ex Torslandaviken 16.11 (Ola Wennberg). 3 ex Hårssjön 21.11 (Fredrik Andersson).
Året bjöd på en smärre explosion av observationer och det är svårt att reda ut hur många ägretthägrar som egentligen sågs, men omkring 25 ex kan vara en rimlig bedömning. Det är mer än dubbelt så många som tidigare årshögsta. Bland årets fynd hittar vi för första gången ett par flockar med mer än 2 ex, nämligen 6 ex som drog förbi Kungsviken på Stora Amundö den 3 oktober, och 3 ex som rastade i ett regnigt Hårssjön den 21 november. Det var för övrigt även det första fyndet i Härryda kommun. Att det dyker upp flockar är inte särskilt oväntat, det har varit en regelbunden företeelse på många platser i södra Sverige de senaste åren.
Magnus Rahm
Samtliga: 1 ex Välen 10.6 (Stefan Svanberg m fl).
En silkeshäger gjorde en kort kvällsvisit i Välen, som nu stoltserar med två av områdets tio fynd.
Magnus Rahm